Badrum, dusch och toalett har fått en helt annan betydelse i svenska hem än vad de tidigare hade. Förr lade man mer fokus på t.ex. kök, vardagsrum och sovrum, medan badrummet fick bli lite som det blev. Idag har badrummet en väldigt central roll och man lägger ner betydligt mycket mer tid på utrymmet än vad man tidigare gjorde. Man vill att badrummet ska vara precis lika trevligt och mysigt som resten av hemmet!

Det finns många olika sätt hur man kan gå tillväga för att förändra utseendet i sitt badrum. Har man en stor budget kanske man väljer att renovera om i badrummet och sätta in allt från nytt kakel till ny inredning. Har man inte lika mycket pengar att röra sig med kanske man satsar på finare handdukar, dekorationer och en snygg badrumsmatta istället. Att förändra känslan i ett rum behöver alltså inte vara speciellt dyrt om det inte önskas. Ytterligare ett sätt att gå tillväga om man vill göra om i badrummet är genom att måla om. Det kan låta konstigt att man skulle använda sig av färg i utrymmen som ska ta så mycket väta och fukt, men sanningen är att det finns våtrumsfärg som passar perfekt för ändamålet. Våtrumsfärg kommer i mängder med olika kulörer och är ett snabbt och relativt enkelt sätt för dig att få ett förbättrat och mer fräscht badrum.

Många valmöjligheter med våtrumsfärg

Det finns många fördelar med att måla om i sitt badrum och ett flertal av dessa har du redan fått ta del av ovan. En annan fördel som dock är väldigt värd att nämna är att våtrumsfärg ger så många fler möjligheter än om man t.ex. hade valt att kakla i badrummet istället. Nu kanske du funderar på varför, eftersom även kakel kommer i alla möjliga former och färger. Visst är det så, men det är betydligt mycket mer jobb att byta kakel när du har tröttnat än det är att måla om. Färger kan du dessutom mixa och blanda så att du kan få till exakt den kulör som du själv önskar. Tröttnar du sen eller vill byta efter säsong så är de bara att ta upp penseln igen.

Valet av färg är avgörande för hur bra resultat kommer att bli. Eftersom färgen ska användas i ett rum där det kommer att vara både vätska, fukt och kanske till och med direkta duschstrålar på väggen så måste den vara av hög kvalitet. Man kan inte använda sig av vilken typ av färg som helst, utan det är mycket viktigt att man väljer en som är godkänd som våtrumsfärg. Dessa färger är specifikt framtagna för att bilda en slitstark yta som kan stå emot vatten. Om färgen inte är helt vattentät så finns det risk för fuktskador – fuktskador som sedan kan stå dig dyrt.

Måla på en våtrumstapet

Våtrumstapeter var något som var väldigt vanligt förr, men som under en längre tid kändes väldigt passé. Under de senaste året har dock allt fler valt att börja använda sig av tapeten igen och den kan därmed fortfarande hittas i ett och ett annat badrum. Man brukar säga att det finns två olika typer av våtrumstapeter som antingen benämns VT eller VA. VT är den variant som har ett vattentät ytskikt, medan VA är mer vattenavvisande. När det kommer till att ha tapeter nära dusch och badkar så är det vanligast att använda sig av VT. Detta är den starkaste varianten som kan stå emot att utsättas för direkt kontakt med vatten. På övriga väggar i badrummet räcker det oftast gott och väl med VA.

Har du ett badrum som har en våtrumstapet? Inga problem! Det finns inga hinder för dig i världen att använda dig av våtrumsfärg på dessa. Vill man undvika att skarvarna från tapeterna syns igenom så är det såklart viktigt att göra ett ordentligt underarbete, men utöver detta så finns det ingenting som kan bli till problem för din målning. Har du en tapet som du vill fräscha till kan du alltså göra detta i ett litet nafs. Väljer du dessutom en högkvalitativ våtrumsfärg med bra täckning så behöver du inte heller måla så många gånger, vilket i sin tur minimerar risken för ett ojämnt resultat.

Använda våtrumsfärg i taket, är det möjligt?

När det kommer till att måla väggar och tak i ett sovrum så skiljer sig färgerna från varandra. Att använda väggfärg i taket är sällan en bra idé och detsamma gäller naturligtvis för att använda takfärg på väggarna. När det kommer till våtrumsfärg så fungerar detta dock inte på samma sätt. Här kan man nämligen använda våtrumsfärgen för att måla om i taket, utan att man behöver köpa in andra färger. Det är ibland lätt hänt att man glömmer bort vikten av att även fokusera på taket i ett badrum. Man kanske lägger ner väldigt mycket tid på just väggar, golv och inredning, men glömmer att taket ser både tråkigt och smutsigt ut.

Att måla om i taket i badrummet handlar dock inte enbart om att förbättra rummets utseende, utan det handlar även om att skapa ett rum som kommer att vara mer hållbart och hålla sig fräscht längre. En ommålning med våtrumsfärg i taket kommer t.ex. att göra rengöringen lättare, men bidrar även med mycket mer än så. Se punkterna nedan!

  • Våtrumsfärg ger dig ett tak som kommer att kunna stå emot fukt och väta
  • Den vattenavstötande ytan säkerställer en enklare rengöring, vilket bidrar till ett fräschare badrum.
  • Genom att se över ditt tak och måla om med jämna mellanrum så kan du förebygga mögelangrepp.