Om man inte har arbetet med våtrumsfärg tidigare kan det vara svårt att veta hur man ska gå tillväga för att få ett snyggt och hållbart resultat. Ett stort plus med våtrumsfärg är att den är mycket enkel att använda sig av och man knappast behöver ha någon tidigare kunskap eller vara en hantverkare för att lyckas. När det kommer till målning av nästan alla ytor är det viktigt att göra ett riktigt bra grundarbete. Sanningen är att grundarbetet faktiskt är avgörande för både hållbarheten och resultatet av din målning. Här kommer du att hitta en ordentlig guide på hur du förbereder väggar eller tak i badrummet och hittar även mycket annan värdefull information.

Utför ett ordentligt grundarbete

Grundarbetet är som sagt mycket viktigare än många först kan tro. Visst kan det låta väldigt lockande att bara måla direkt på tapeten, men detta kommer sällan att resultera i något bra. Att utför ett korrekt grundarbetet ger dig dock underlaget som du behöver för att få en felfri ommålning som dessutom ser riktigt professionell ut. Att fysiskt byta färg på en vägg kan vem som helst göra, men man vill ju naturligtvis även att det ska se snyggt ut.

Visst hade det varit skönt om man bara hade kunnat doppa penseln och börja måla direkt, men det första steget i ett bra grundarbete är att tvätta av ytan som man ska arbeta med. Detta gäller oavsett om det är taket eller väggarna som ska målas. I vissa fall kan det vara så att den tidigare färgen har börjat flagna eller sitter löst och då måste du först se till att du tar bort detta. Detsamma gäller för löst sittande våtrumstapeter. Har du däremot ytor i väldigt fint skick så behöver du inte fundera på att ta bort eller byta dessa. Om dina badrumsväggar är målade med våtrumsfärg eller har en våtrumstapet sedan tidigare kan du behålla dessa som de är, men kom ihåg att du fortfarande måste tvätta av väggarna. Ta bort smuts och tvålrester, men glöm heller inte bort kalkavlagringar. Ett plus är om du använder en mjuk borste.

Om du har tvättat av väggarna har du kommit en bra bit på vägen, men nu är det dags att börja spackla och slipa. Du behöver dock inte spackla om det skulle vara så att ytan är helt slät, men finns det skavanker eller eventuella sprickor så kan det vara bra att först täcka över dessa ojämnheter. När spacklet har torkat så använder du dig av sandpapper för att skapa en slät yta och därefter ska du noggrant damma av så att slipdammet avlägsnas.

Hurra! Du har tagit dig igenom de tråkigaste delarna av att måla om i badrummet och ska nu äntligen få sätta färg på dina väggar eller tak. Grundarbetet är nödvändigt, även om många finner det väldigt tråkigt och tidskrävande.

För de allra flesta så slutar grundarbetet här och målningen tar över, men ibland kan det vara så att man faktiskt behöver använda sig av en grundfärg innan man använder den vanliga våtrumsfärgen. Detta har ingenting med ditt eget arbete att göra, utan det är valet av våtrumsfärg som avgör om en grundfärg kommer att krävas eller inte. Av denna anledning är det viktigt att man läser på färgburkarna ordentligt innan man gör sitt val. På burken kommer man även att kunna hitta information gällande torktider m.m.

Andra smarta tips och råd

De allra flesta människor vet precis hur man ska gå tillväga för att applicera just färgen, men vi vill ändå se till att du får med dig några riktigt bra tips för ett fläckfritt resultat!

Välj rätt färg – Även om det är enkelt att ständigt kunna förändra i sitt badrum med våtrumsfärg så kommer man troligtvis ändå inte att vilja måla om med jämna mellanrum. Se därför till att du funderar riktigt noga på vilken kulör som du vill använda dig av och föreställ dig även att du ska trivas med färgen i framtiden. Visst kan det vara så att rosa är som hetast för våren 2019, men kommer du fortfarande vilja ha ett rosa badrum när trenden har dragit förbi?

Satsa på bra redskap – Att satsa på en högkvalitativ våtrumsfärg är viktigt för att få ett bra resultat, men det är minst lika viktigt att köpa verktyg och andra redskap av högre standard. Eftersom man troligtvis har lagt en hel del pengar på färgen i sig kan det vara lockande att välja billiga tillbehör, men vårt tips är att inte göra det. Släpper den billiga maskeringstejpen när du ska måla precis vid dörrkarmen så kommer du inte att bli speciellt glad.

Skapa illusioner med färger – De allra flesta vill att badrummet ska kännas större än vad det faktiskt är. Bor man i en mindre lägenhet eller i storstaden är det inte ovanligt att badrummen är av just mindre format. När man väljer färg bör man därför satsa på så ljusa toner som möjligt, eftersom ljusa färger har en tendens att förstora. Mörka toner kommer däremot att få ditt badrum att se mindre ut. Detsamma gäller för taket. Väljer du ett vitt tak så kommer badrummet att se högre ut och väljer du en mörk färg i taket så blir rummet “lägre”. Det sistnämnda kan passa för den som har en väldigt hög takhöjd och som vill ha ett mer ombonat badrum.